Našoj obitelji Mudrice pridružuje se novi član - pećinski park Grabovača

Grabovača, jedini pećinski park u Europi, pruža priliku posjetiteljima da se vrate u prošlost, tisućama godina unatrag. U blizini Perušića, u srcu Like, na relativno maloj površini parka nalazi se 8 špilja i jedna jama, od kojih je najpoznatija špilja Samograd – geomorfološki spomenik prirode.

Osim speleoloških objekata, o raznolikosti ovog područja svjedoče brojne zaštićene i endemske biljne i životinjske vrste, a treba istaknuti i prisustvo velikih hrvatskih zvijeri – vuka i mrkog medvjeda. Na području Grabovače nalaze se i četiri izvora pitke vode te rijeka Lika – najduža hrvatska ponornica.

pecinski park grabovaca

Prema arheološkim istraživanjima suživot ljudi i prirode na ovom području traje više tisuća godina pa park obiluje i kulturno-povijesnom baštinom. Područje parka namijenjeno je i za rekreativne aktivnosti, za djecu i odrasle. Uređene su šetnice, planinarske staze i vidikovci, odmorišta i mjesta za piknik, označeno je 240km biciklističkih staza, moguće je i plivanje i veslanje na rijeci Lici, a za najmlađe tu su EKO dječje igralište, Panov labirint, Malo jezero i Mali vrt s Hobitskom kućicom.